Kuvia
Muutoksesta

Moniperustaisen syrjinnän ratkaiseminen
Agenda 2030-tavotteiden avulla

Tällä sivulla voit tutustua Väli-Amerikassa asuviin rohkeisiin naisiin, jotka ovat parantaneet elämäänsä kouluttautumalla ammatteihin ja perustamalla yrityksiä Inter-Culturin kehitysyhteistyöhankkeissa. Hankkeita toteutetaan yhdessä paikallisten kumppanijärjestöjen Andecun, Junkabalin ja Siraman kanssa. Naiset ovat kohdanneet vaikeuksia ja syrjintää asuessaan Väli-Amerikan kaupunkien köyhillä alueilla, mutta heidän tarinansa kertovat sitkeydestä ja onnistumisista.

Kuvia muutoksesta -hankkeen kuvat ovat nähtävillä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kampuksilla vuosina 2023 ja 2024. Kuvat ovat osa hanketta, jonka tavoitteena on löytää ratkaisuja moniperustaiseen syrjintään yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Lisäksi kuvia hyödynnetään sosiaalisen median kampanjassa.

Inter-Cultur on saanut hankkeeseen Ulkoministeriön viestinnän ja globaalikasvatuksen tukea.

Inter-Cultur
JAMK
Ulkoministeriö

Mitä hankkeessa
ratkaistaan?

Hankkeessa etsitään ratkaisuja moniperustaisen syrjinnän tunnistamiseen ja ehkäisemiseen.

Moniperustaisesta syrjinnästä puhutaan silloin, kun yksilö joutuu usean ominaisuutensa vuoksi
kohtaamaan syrjintää liittyen esimerkiksi kieleen, terveydentilaan tai vähemmistöön kuulumiseen. Yksilön kannalta moniperustainen syrjintä voi olla raskaampaa ja pitkäkestoisempaa, kun syrjintäkokemuksia kasaantuu samalle henkilölle usealla perusteella.

Sen tunnistaminen auttaisi ehkäisemään paremmin erilaisia syrjintätilanteita.

Ratkaisuja moniperustaiseen syrjintään

Kuvia muutoksesta – hankkeessa etsitään ratkaisuja  moniperustaisen syrjinnän tunnistamiseen ja ratkaisemiseen Suomessa, sekä Inter-Culturin kehitysyhteistyöhankkeissa Guatemalassa, El Salvadorissa ja Nicaraguassa. Suomessa etsimme ratkaisuja syrjinnän ehkäisemiseen työelämässä
yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa.

Tällä sivulla kerromme myös Väli-Amerikassa asuvien naisten tarinoita, jotka ovat parantaneet elämänlaatuaan ja osallisuuttaan yhteiskunnasta ammattikoulutushankkeisiin osallistumalla. Syrjittyjen ryhmien tukeminen on keskeinen osa Inter-Culturin kehitysyhteistyötä.

Hankkeissamme moniperustaisesti syrjittyjen naisten elämää vahvistetaan ammattikoulutuksella, yrittäjyystaidoilla ja  työllistymisen edistämisellä. Nämä taidot liittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin 4 – Hyvä koulutus, 5 – Sukupuolten tasa-arvo ja 8 – Ihmisarvoinen työ ja talouskasvu.

Voit lukea lisää YK:n kestävän kehityksen tavoitteista täältä. Suomen kehitysyhteistyön vaikutuksiin voi tutustua laajemmin, esimerkiksi Kehitysyhteistyön tulosraportista .

Tutustu tarinoihin

Ángela

Syrjinnällä on ollut suora vaikutus elämääni. Jotkut ihmiset näkevät minut erilaisena, koska en pysty kävelemään. Vaikka se vaikuttaa minuun, en anna sen vaivata minua liikaa enkä kiinnitä siihen suurta huomiota.

Tutustu Angelaan

Paola

Ajatus omasta yrityksestä sai alkunsa pandemian aikana, kun en löytänyt töitä. Samaan aikaan adoptoin pienen koiran ja aloin tehdä sille asuja. Aluksi se oli vain harrastus, tapa viettää aikaa samalla kun etsin töitä. Aloittaessani liiketoimintani monet kysyivät minulta: “Miksi myyt näitä? Sinun pitäisi hankkia joku toinen ammatti tai etsiä töitä.” Mutta miksi kuuntelisin heitä? Minun on unohdettava tuollainen ajattelutapa ja luotettava itseeni.

Tutustu Paolaan

Rocío

Olen ollut todella onnekas saadessani koulutuksen ja tukea tältä hankkeelta. Meille opetetaan esimerkiksi miten aloittaa liiketoiminta, hallinnoida taloutta, tehdä hankintoja, investoida ja hinnoitella. Hankkeen avulla sain sekä tarvittavat resurssit että uskon itseeni, jotta pystyin poistumaan vaikeasta elämäntilanteesta ja ottamaan tyttäreni mukaani. Nykyään nukun yöni paremmin, opiskelen rauhallisemmin mielin ja leivon kakkuni rakkaudella, sillä tiedän, että me naiset selviämme mistä tahansa.

Tutustu Rocioon

Mónica

Monissa paikoissa pätevyyden puutteen lisäksi myös ikä estää työllistymisen tai pääsyn opiskelemaan. Minun ikäisilleni on olemassa joitain vaihtoehtoja, mutta ne edellyttävät pitkien työpäivien tekemistä alhaisella palkalla.

Tässä hankkeessa toteutin yhden nuoruuden unelmistani: mahdollisuuden opiskella ruoanlaittotaitoja osana kondiittorin tutkintoa. Pääsin opiskelemaan stipendin ansiosta, ja sen ansiosta minusta tuli yrittäjä. Saamani ammatillisen koulutuksen ansiosta minulle avautui työllistymismahdollisuuksia, joiden avulla voin tukea perhettäni taloudellisesti.

Tutustu Monicaan

Astrid

Naisena suurin haasteeni yhteiskunnan jäsenenä on ollut erottua ja kehittää omia kykyjäni. Oli kyse sitten kodista tai työelämästä, joudun todistelemaan kykyjäni ja työmoraaliani työssä kuin työssä. Naiset myös kohtaavat Guatemalassa paljon syrjintää ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Jotta pystymme puolustautumaan, meillä täytyy olla sekä oikeanlainen asenne että oikeat välineet. Asian ei kuitenkaan pitäisi olla näin, ja myös muiden kuin naisten tulisi puolustaa naisia häirinnältä.

Tutustu Astridiin

Irene

Nuorena aikuisena kävin lukion, jonka jälkeen minulla oli vaikeuksia työllistyä. Usein hakijalta edellytetään vuoden tai kahden kokemusta alalta. Miten kuitenkaan voisin saada työkokemusta, kun kokemusta vaaditaan jo ensimmäistä työpaikkaa hakiessa?

Harmikseni olen kohdannut myös syrjintää ikäni ja sukupuoleni takia. Usein työnhaussa työpaikat menevät ensisijaisesti miehille. Työnantajat usein valitsevat myös nuoren hakijan: 18–25-vuotiaan tai ehkä maksimissaan 35-vuotiaan. Tästä johtuen, jos ihminen ei työllisty alallaan, hän usein opiskelee lisää ollakseen parempi kuin muut hakijat.

Tutustu Ireneen

Edith

Yritystoimintani virallistamisessa on ollut omat haasteensa. Kauneusalalla on Guatemalassa hyvin paljon epäreilua kilpailua. Jotkut palveluntarjoajat myyvät palvelujaan alhaisemmalla hinnalla, sillä heidän yritystoimintansa ei ole virallista.

Haluan sanoa kaikille naisille, erityisesti yrittäjille, että te pystytte mihin vain ikinä haluatte. Minä aloitin urani omalta takapihaltani. Kun katson ajassa taaksepäin omia lähtökohtiani, tiedän kaiken olevan on mahdollista. Tarvitaan vain päättäväisyyttä, periksiantamattomuutta ja jatkuvaa oppimista.

Tutustu Edithiin

Karina

Ennen tähän seikkailuun ryhtymistä olin omistautunut täysin kotitöille ja perheeni hoitamiselle. Hankkeesta kuultuani sain kuitenkin mahdollisuuden kehittää taitojani maatalouden alalla. Haaveilen päivästä, jolloin perheeni voi olla täysin riippuvainen puutarhani sadosta, ja voin tuottaa enemmän ja parempilaatuisia tuotteita.

Tutustu Karinaan

Mereci

Erityinen tarkoitus kaiken työni takana on tukea perhettäni ja erityisesti vanhinta poikaani Ronaldia, jolla on terveydellisiä haasteita. Ronaldille on tehty kaksi polvileikkausta, ja hänellä on vielä kolme leikkausta edessä luustosairauden vuoksi. Prosessi on ollut vaikea, mutta jokainen tekemäni kauppa tuo helpotusta kuluihimme ja antaa Ronaldille toivoa sekä voimia jatkaa eteenpäin.

Tutustu Mereciin

Adriana

Elämäni haasteet liittyvät lähinnä taloudelliseen tilanteeseen, sillä vaikka meillä kaikilla on unelmia, taloudellisen tilanteen vuoksi emme pysty aina toteuttamaan niitä. Se on haaste, joka meillä monilla on. Uskon, että tämä tutkinto auttaa minua saavuttamaan tavoitteeni, sillä se opettaa minulle esimerkiksi markkinointia, yrityksen kulurakennetta, sekä yrityksen johtamista.

Tutustu Adrianaan
Angela

Ángela

Guatemala

Elämäntarinani on erilainen kuin monilla muilla. Se alkoi, kun synnyin vammaisena, jonka jälkeen minulle tehtiin seitsemän eri leikkausta. Ei ole ollut helppoa viettää näin paljon aikaa sairaalassa.

Guatemalassa elämä vammaisena ei ole aina yksinkertaista. Ostoskeskuksissa ja muissa julkisissa paikoissa, kuten julkisessa liikenteessä, ramppeja ei ole, mikä tekee liikkumisestani vaikeaa. Peruskoulussani oli vain portaat. Koska en pystynyt kävelemään, vanhempani joutuivat kantamaan minut aina toiseen kerrokseen. Monissa paikoissa kävelytiet ovat vaurioituneet.

Syrjinnällä on ollut suora vaikutus elämääni. Jotkut ihmiset näkevät minut erilaisena, koska en pysty kävelemään. Vaikka se vaikuttaa minuun, en anna sen vaivata minua liikaa enkä kiinnitä siihen suurta huomiota.

Tällä hetkellä olen iloinen ja todella innoissani, sillä olen tehnyt haaveistani totta. Vuonna 2018 aloitin lakkaamaan kynsiäni säännöllisesti. Lopulta puhuin äidilleni halustani opiskella kynsitaidetta, mutta löytämämme kurssi oli liian kallis. Kävimme läpi eri vaihtoehtoja ja lopulta löysimme sopivan kurssin Junkabalilta. Ihmeekseni sain sekä opiskelupaikan että stipendin kattamaan opiskelukustannukseni.

Valmistuin ja sain todistuksen opinnoistani viime vuoden marraskuussa. Joulukuusta lähtien olen työskennellyt asiakkaitteni kynsien parissa. Unelmani on perustaa tulevaisuudessa oma kynsisalonki, jossa voin tarjota palveluitani mahdollisimman monelle asiakkaalle. Haluan ansaita omat rahani, hankkia omat tavarani ja auttaa samalla perhettäni.

Minulla on vielä paljon opittavaa, mutta olen menossa oikeaan suuntaan. Vaikka minulla on vielä paljon saavutettavaa, asiat ovat nyt hyvin. Koen tämän olevan vasta kaiken alku.

Noin joka kymmenes guatemalalainen elää jonkin vamman kanssa – se on yksi jokaista kymmentä ystävää, naapuria, työkaveria tai ohikulkijaa kohti. Tästä huolimatta maassa tiedetään vammaisista ihmisistä hyvin vähän, mikä tekee heistä näkymättömiä yhteiskunnan silmissä. Usein he joutuvat myös selviytymään ilman peruspalveluita, kuten terveydenhuoltoa, koulutusta tai työmahdollisuuksia.

Maailmanlaajuisesti vain joka kolmas työikäinen vammainen henkilö käy töissä. Tietoisuus heidän tilanteestaan on kuitenkin kasvamassa, ja heidän kohtaamansa syrjintä tunnistetaan yhä paremmin.

Idea

Mieti omaa yhteisöäsi, kuten koulua, kotia tai työpaikkaa. Kuinka hyvin se on saavutettavissa liikkumisvammaiselle henkilölle? Ovatko kaikki tilat, kuten vessat tai ylemmät kerrokset, saavutettavissa? Tiedätkö, miten esteettömyyttä voi edistää omassa ympäristössäsi? 

Paola

Guatemala

Nimeni on Paola, ja olen 28-vuotias. Minulla on pieni kauppa, jossa myyn tarvikkeita ja ruokaa lemmikkieläimille. Unelmani on kasvattaa yritystoimintaani ja alkaa leipomaan herkkuja koirille.

Ajatus omasta yrityksestä sai alkunsa pandemian aikana, kun en löytänyt töitä. Samaan aikaan adoptoin pienen koiran ja aloin tehdä sille asuja. Aluksi se oli vain harrastus, tapa viettää aikaa samalla kun etsin töitä. Ajan mittaan aloin julkaista tekemiäni asuja verkossa. Ihmiset alkoivat kysellä, olinko tehnyt ne itse, ja voisinko tehdä samanlaisen heidänkin koiralleen. Tuossa vaiheessa mietin: “Miksi ei?” Minulla ei ollut töitä, ja kysyntää selvästi oli. Päätin kokeilla oman yrityksen perustamista.

Aloin suunnitella erilaisia vaatteita lemmikeille. Pystytin kadulle pöydän, penkin ja pienen myyntipisteen. Sittemmin olen laajentanut toimintaani lemmikkieläinten ruokiin, tarvikkeisiin ja muihin eläintuotteisiin. Oma koirani on toiminut inspiraation lähteenä liiketoiminnalleni alusta alkaen.

Aloittaessani liiketoimintani monet kysyivät minulta: “Miksi myyt näitä? Sinun pitäisi hankkia joku toinen ammatti tai etsiä töitä.” Siihen aikaan en halunnut näyttää heikolta, enkä kertonut heille, etten yksinkertaisesti löytänyt töitä. Edelleenkin ihmiset kyselevät, miksi teen tuotteita koirille. Jotkut tulevat luokseni ja sanovat: “Miksi myyt näitä? Eihän tällainen liiketoiminta ole kannattavaa täällä.” Mutta miksi kuuntelisin heitä? Minun on unohdettava tuollainen ajattelutapa ja luotettava itseeni.

Myymäläni ulkopuolella minulla on astioissa ruokaa, jota jätän kulkukoirille. Tällä hetkellä ruokin noin kahtakymmentä kulkukoiraa. Koirien lisäksi minua motivoivat omat asiakkaani. Toisinaan elämässä saamme tukea enemmän ulkopuolisilta kuin omalta lähipiiriltämme. Et voi ikinä saada kaikkia puolellesi, joten sinun on vain pysyttävä uskollisena sille, kuka olet. Tämän olen oppinut oman yritykseni kautta.

Korona-aika on heikentänyt haavoittuvassa asemassa olevien, esimerkiksi vammaisten naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista. Toisaalta syrjinnästä ja epätasa-arvosta on tullut entistä näkyvämpää. Koronakriisi antaa meille mahdollisuuden rakentaa yhteiskuntia uudelleen niin, että ne tukisivat sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta aiempaa paremmin.

Idea

Suomi keskittyy kehitysyhteistyössään viiteen painopisteeseen:

  1. naisten ja tyttöjen oikeudet  
  2. koulutus  
  3. kestävä talous ja ihmisarvoinen työ
  4. rauhanomaiset, demokraattiset yhteiskunnat
  5. ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus sekä luonnonvarojen kestävä hallinta ja käyttö


Mitkä näistä painopisteistä yhdistäisit Paolan tarinaan?

Rocio
Tavoitteet Kuvan lähde: Kehityspolitiikan tulosraportti 2022

Rocío

Guatemala

Kun menin naimisiin mieheni kanssa, olimme molemmat hyvin innostuneita perheen perustamisesta. Olimme pitkään yhdessä, lähes 17 vuotta. Tulimme hyvin toimeen sekä taloudellisesti että toistemme kanssa. Ajan myötä aloin kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, miten hän minulle puhui ja ilmaisi ajatuksiaan.

Kaikki alkoi siitä, kun halusin jatkaa opintojani. Mieheni sanoi: ”Ei käy. Miksi tekisit niin? Sinun on huolehdittava lapsista ja kodista sekä tuettava minua.” Sulkeuduin, enkä lähtenyt opiskelemaan. Olisin halunnut, mutta en pystynyt.

Myöhemmin hän alkoi käyttäytyä väkivaltaisesti: verbaalisesti, henkisesti ja taloudellisesti. Hän ei antanut minun tehdä töitä, opiskella, tai edes kehittyä ihmisenä. Vaikka minulla oli paljon ideoita ja potentiaalia, hän toisti jatkuvasti, etten selviäisi yksin, koska minulla ei ollut koulutusta, resursseja tai mahdollisuuksia edetä elämässäni.

Kokemieni haasteiden vuoksi olen erityisen kiitollinen siitä, että sain olla mukana Junkabalin hankkeessa. Sen lisäksi, että sain ammatillista koulutusta pyrkiäkseni kohti unelmiani, sain syventyä henkilökohtaisen elämäni kehittämiseen Personal development –kurssilla. Kurssi vaikutti minuun pysyvästi. Se auttoi minua ymmärtämään itseäni ja näkemään, että tapa, jolla minua kohdeltiin, oli väärin.

Olen ollut todella onnekas saadessani koulutuksen ja tukea tältä hankkeelta. Meille opetetaan esimerkiksi miten aloittaa liiketoiminta, hallinnoida taloutta, tehdä hankintoja, investoida ja hinnoitella. Hankkeen avulla sain sekä tarvittavat resurssit että uskon itseeni, jotta pystyin poistumaan vaikeasta elämäntilanteesta ja ottamaan tyttäreni mukaani.

Olen pitänyt niin monia asioita itselläni, että joskus haluaisin vain räjähtää, ottaa lapseni ja lähteä kauas pois. Samaan aikaan kuitenkin tiedän, että selviän, jos vain jatkan opiskelua ja kouluttaudun. Näin voin tarjota lapsilleni paremman elämän, vakautta ja turvallisuutta. Samalla pystyn olemaan rauhassa lasteni kanssa.

Ennen Junkabaliin tuloani pelkäsin sanoa ääneen, että olen yksinhuoltajaäiti. Yksinhuoltajuus nolotti minua, ja pelkäsin liikaa ihmisten reaktioita. Nykyään tiedän, että voin saavuttaa mitä tahansa. Tiedän sen, koska olen jo pystynyt menemään elämässäni eteenpäin ja tekemään päätöksiä, joihin en aiemmin uskonut pystyväni.

Haluan sanoa kaikille syrjintää ja hyväksikäyttöä kokeville naisille sen, että hyväksikäyttö ja syrjintä ovat kierteitä, jotka teidän on katkaistava. Se on raskasta, mutta lopulta se saa teidät voimaan paremmin. Nykyään nukun yöni paremmin, opiskelen rauhallisemmin mielin ja leivon kakkuni rakkaudella, sillä tiedän, että me naiset selviämme mistä tahansa.

Suomi työskentelee sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan globaalilla tasolla kehitysyhteistyön avulla. Työ keskittyy erityisesti hauraille alueille, joilla pääsy tukipalveluihin vaikeutuu kriisin, konfliktin tai toimimattoman hallinnon vuoksi. Koronapandemian aikana kansalaisjärjestöt reagoivat nopeasti kasvaneeseen lähisuhdeväkivaltaan, lisäsivät tukea auttaville puhelimille ja turvataloille sekä tehostivat väkivallan ehkäisyä. Suomen rooli tasa-arvon edistäjänä on korostunut entisestään, kun naisten ja tyttöjen oikeuksia haastetaan globaalisti.

Idea
Kuvassa näkyy Suomen tekemän kehitysyhteistyön laajempia tuloksia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Mitä näistä tuloksista on saavutettu Rocion tarinassa?

Mónica

Guatemala

Olen Monica Minelly, kolmen lapsen äiti ja yrittäjä. Ennen Junkabalia unelmani oli päästä opiskelemaan ja ryhtyä yrittäjäksi. Taloudellinen tilanteemme ei kuitenkaan sallinut minun käydä kursseja, jotka olisivat auttaneet unelmani saavuttamisessa. Haasteitani oli niin henkilökohtaisella kuin yleiselläkin tasolla.

Henkilökohtaisella tasolla haasteitani olivat työttömyys ja ikä. Monissa paikoissa pätevyyden puutteen lisäksi myös ikä estää työllistymisen tai pääsyn opiskelemaan. Minun ikäisilleni on olemassa joitain vaihtoehtoja, mutta ne edellyttävät pitkien työpäivien tekemistä alhaisella palkalla. Minulle olisi jäänyt vain minimaalisen vähän aikaa lasteni kanssa. Yleisellä tasolla maassamme on mahdollisuuksien, resurssien ja tiedon puute. Junkabalin ja täällä suorittamieni opintojen ansiosta minulla oli mahdollisuus hankkia kaikkia näitä, ja se on avannut minulle uusia ovia.

Vaikka matkani on vasta alussa, voin jo huomata päässeeni eteenpäin. Itsenäisyyteni on kasvanut pikkuhiljaa. Junkabal toteutti yhden nuoruuden unelmistani: mahdollisuuden opiskella ruoanlaittotaitoja osana kondiittorin tutkintoa. Pääsin opiskelemaan stipendin ansiosta, ja sen ansiosta minusta tuli yrittäjä.

Opinnot antoivat uutta näkemystä yrittäjyyteen. Toivon, että voisin jättää lapsilleni perinnöksi yrityksen, joka toisi vakautta heidän elämäänsä. Tulevaisuudessa haluaisin opettaa ja laajentaa yritystäni. Lisäksi haluaisin pystyä huolehtimaan perheestäni taloudellisesti ja antaa lapsilleni harrastusmahdollisuuksia. Haluaisin myös auttaa yhteisöäni laajemmin kirkon sosiaalityön kautta.

Saamani ammatillisen koulutuksen ansiosta minulle avautui työllistymismahdollisuuksia, jotka tukevat perhettäni taloudellisesti. Olen kiitollinen saamistani mahdollisuuksista ja niiden tuomista muutoksista.

Yksi Suomen kehityspolitiikan viidestä päätavoitealueesta on: “Kestävä talous ja ihmisarvoinen työ, erityisesti innovaatiot sekä naisten rooli taloudessa ja naisten yrittäjyys”.

Vuosina 2019–2021 Suomen kehitystyön avulla luotiin yli 2 miljoonaa työpaikkaa kehittyviin maihin. Ihmisarvoiset työpaikat turvaavat toimeentulon ja mahdollistavat ihmisille elämän omilla asuinseuduillaan. Samalla ne luovat kestävää talouskehitystä ja vakaita yhteiskuntia.

Idea

Millaiset tekijät olivat aiemmin estäneet Monica Minellyä työllistymästä tai kehittämästä omaa yritystoimintaa? Millä perusteilla arvelet hänen kokeneen syrjintää työelämässä?

Astrid

Guatemala

Olen yksinhuoltajaäiti ja asun äitini, veljeni ja kuusivuotiaan poikani kanssa. Yksinhuoltajuus on saanut minut kiinnittämään huomioita siihen, miten voin taata sen, että pojastani kasvaa hyvä mies ja yhteiskunan jäsen. Haluan antaa hänelle rakkautta ja kaiken, mitä hän tarvitsee. Uskon poikani olevan suurin vahvuuteni. Hän pitää minut toiminnassa ja saa minut kasvamaan ihmisenä.

Naisena suurin haasteeni yhteiskunnan jäsenenä on ollut erottua ja kehittää omia kykyjäni. Oli kyse sitten kodista tai työelämästä, joudun todistelemaan kykyjäni ja työmoraaliani työssä kuin työssä.

Naiset kohtaavat Guatemalassa paljon syrjintää ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Kodin ulkopuolella ahdistelluksi tuleminen on epämukavaa, koska se loukkaa koskemattomuuttani. Jotta pystymme puolustautumaan, meillä täytyy olla sekä oikeanlainen asenne että oikeat välineet. Asian ei kuitenkaan pitäisi olla näin, ja myös muiden kuin naisten tulisi puolustaa naisia häirinnältä.

Haluan sanoa kaikille niille naisille, jotka kohtaavat syrjintää ja väkivaltaa, että ulospääsy vaikeasta tilanteesta on olemassa. Teillä on kykyjä ja lahjoja, ja olette mittaamattoman arvokkaita. Muistakaa, että olette erityisiä riippumatta siitä, mitä muut teistä sanovat. Olet arvokas ja pystyt mihin tahansa.

Minulla on paljon vahvuuksia. Olen oppinut olemaan myötätuntoinen ja olemaan periksiantamaton kohdatessani haasteita. Poikani on opettanut minulle, että voin saavuttaa mitä tahansa, haasteista riippumatta. Saavuttaakseni tavoitteeni tarvitsen vain oikeanlaisen asenteen ja riittävästi intohimoa.

Kiitän Junkalabalia stipendistä, joka mahdollisti minulle pääsyn opiskelemaan. Se on ollut yksi tärkeimmistä tekijöistä matkallani pisteeseen, jossa olen nyt. Junkabal on auttanut minua tutustumaan itseeni ja avannut elämääni lukuisia uusia ovia. Kiitän Junkabalia kaikesta, mitä olette puolestamme tehneet.

Sukupuolten väliseen epätasa-arvoon vaikuttaa koulutuksen puutteen lisäksi suuresti myös mahdollisuuksien puute. Esimerkiksi lasten hankkimisen jälkeen työmarkkinoille pääsy on monelle naiselle hankalaa. (UN Women)

Idea

Kestävän kehityksen viides tavoite on: “Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.”. Tutustu alla listattuihin alatavoitteisiin. Mitkä näistä tavoitteista Astrid Xiomara mainitsee tekstissä?

  • 5.1 Lopettaa kaikenlainen naisiin ja tyttöihin kohdistuva syrjintä kaikkialla.
  • 5.2 Lopettaa kaikenlainen naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta julkisissa ja yksityisissä yhteyksissä, kuten ihmiskauppa ja seksuaalinen tai muu hyväksikäyttö.
  • 5.3 Lopettaa kaikki haitalliset käytännöt, kuten lapsi- ja pakkoavioliitot sekä naisten sukupuolielinten silpominen.
  • 5.4 Tunnustaa palkaton hoito- ja kotityö sekä antaa sille arvo tarjoamalla julkisia palveluja, infrastruktuuri ja sosiaaliturvaan liittyviä käytäntöjä sekä edistämällä jaettua vastuuta kodista ja perheestä kansallisten erityispiirteiden mukaisesti.
  • 5.5 Taata naisille täysivaltainen ja tehokas osallistuminen sekä yhtäläiset johtamismahdollisuudet kaikilla päätöksenteon tasoilla politiikassa, taloudessa ja julkisessa elämässä.
  • 5.6 Taata yhtäläiset mahdollisuudet seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä lisääntymisoikeudet kansainvälisen väestö- ja kehityskonferenssin toimintaohjelman ja Pekingin toimintaohjelman sekä niiden arviointikonferenssien päätösasiakirjojen mukaisesti sovitulla tavalla.
  • 5.a Toteuttaa uudistuksia, joilla naiset saavat yhtäläiset oikeudet taloudellisiin resursseihin, maan ja muunlaisen omaisuuden omistajuuteen sekä hallintaan, rahoituspalveluihin, perintöön ja luonnonvaroihin kansallisten lakien mukaisesti.
  • 5.b Tehostaa mahdollistavan teknologian, erityisesti tieto- ja viestintäteknologian, käyttöä naisten oikeuksien ja mahdollisuuksien vahvistamiseksi.
  • 5.c Kehittää ja vahvistaa järkeviä käytäntöjä ja täytäntöönpanokelpoista lainsäädäntöä, joilla edistetään sukupuolten tasa-arvoa ja naisen sekä tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia kaikilla tasoilla.

Irene

El Salvador

Olen Irene de León, 43-vuotias ja kotoisin El Salvadorista.

Nuorena aikuisena kävin lukion, jonka jälkeen minulla oli vaikeuksia työllistyä. Usein hakijalta edellytetään vuoden tai kahden kokemusta alalta. Miten kuitenkaan voisin saada työkokemusta, kun kokemusta vaaditaan jo ensimmäistä työpaikkaa hakiessa?

Nähdessäni hankkeen, jossa ihmisiä kutsuttiin ruoanlaittokurssille, ajattelin: “Minulla ei ole mitään tehtävää. Vietän vain päivät kotona, joten miksen kokeilisi tätä?” Kun kävin ensimmäistä kertaa Siramassa, ajattelin paikan olevan kuin muutkin opistot, jossa tarjotaan vain opetusta. Huomasin kuitenkin, että täällä asiat ovat toisin. Minua kohdellaan tavalla, joka tuntui erilaiselta. Ruoanlaitto-opetuksen lisäksi olen saanut osakseni paljon rakkautta ja välittämistä. Kuulumisiani ja vointiani kysellään. Tämän takia Sirama tuntuu perheeltä verrattuna muihin paikkoihin, joissa olen kokenut olevani vain numero muiden joukossa.

Henkilökunta on auttanut minua paljon. Olen oppinut niin ruoanlaittotekniikoita kuin psykologiaakin. Vaikka ihminen näyttää päällisin puolin voivan hyvin, voi hän silti tarvita henkistä tukea. On harvinaista löytää ympärilleen ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita sinusta yksilönä ja auttavat kehittymään ihmisenä ja kehittämään taitojasi. Siramassa kaikki todella keskittyvät siihen, miltä meistä tuntuu sekä ihmisinä että naisina. Tunnemme olevamme tärkeitä ja rakastettuja.

Tämä on ollut mahtava kokemus. Olen oppinut paljon itsestäni yksilönä ja naisena. Miten arvostaa itseäni? Mitä taitoja minulla on, ja miten voin kehittää niitä? Olen ymmärtänyt pystyväni mihin tahansa. Olen oppinut uusia asioita ruoanlaitosta, ja olen pystynyt kehittämään ruokavaliotani terveellisempään suuntaan.

Harmikseni olen kohdannut myös syrjintää ikäni ja sukupuoleni takia. Usein työnhaussa työpaikat menevät ensisijaisesti miehille. Työnantajat usein valitsevat myös nuoren hakijan: 18–25-vuotiaan tai ehkä maksimissaan 35-vuotiaan. Tästä johtuen, jos ihminen ei työllisty alallaan, hän usein opiskelee lisää ollakseen parempi kuin muut hakijat.

Joskus tarvitessamme apua, olemme liian häpeissämme pyytämään sitä. Pelkäämme, ettei meitä kuunnella tai auteta, ja olemme vain hiljaa. Siramassa meiltä kuitenkin kysytään, miten oikeasti voimme. Meitä autetaan näkemään itsemme tärkeinä. Nykyinen tilanteeni on ensikädessä Jumalan ja tämän järjestön ansiota, sillä he ovat antaneet minulle tämän mahdollisuuden. Olen paljon onnellisempi, kun pystyn kehittämään itseäni ja soveltamaan oppimaani käytännössä.

Neuvoni naisille on, että avun pyytäminen on tärkeää. Pystymme kehittämään itseämme ja työskentelemään ahkerasti. Naisilla ei välttämättä ole niin isoja lihaksia kuin miehillä, mutta meillä on puolellamme valtava henkinen voima. Sen avulla pystymme kehittymään ja kartuttamaan osaamistamme minkä tahansa päämäärän eteen.

Kertoisin myös muille naisille Siramasta, jotta heitä ei hävettäisi pyytää apua. Siramassa he voivat löytää itsetuntonsa, oivaltaa oman arvonsa naisina sekä ymmärtää, että he voivat oppia mitä vain. Odotamme heitä täällä, jotta voimme auttaa heitä löytämään itsensä uudelleen.

Idea

Millaisia kokemuksia sinulla on työnhausta? Mitä Suomessa pitäisi vielä mielestäsi saavuttaa, että työnhaku olisi tasapuolista huolimatta hakijan sukupuolesta, iästä tai esimerkiksi kulttuurisesta taustasta?

Edith

Guatemala

Kun olin pieni, minulla oli vihko, johon piirsin kauniita mekkoja pienelle paperinukelleni. Olin innostunut muodista, catwalkeista ja kaikesta kauneuteen liittyvästä. Minulla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta opiskella kauneusalaa ollessani nuori. Vuonna 2015, useiden työvuosien jälkeen, aloin opetella meikkaamista. Työsopimukseni irtisanottiin vain vuotta myöhemmin. Kun sopimukseni loppui vuonna 2016, päätin, että nyt on aika toteuttaa unelmani.

Muistan, miten mieheni sanoi minulle: ”Kuule, jos pidät näistä kauneusasioista noin paljon, mikset ala tekemään sitä kokopäiväisesti? Koskaan ei ole liian myöhäistä.” Ja niinpä aloitin työskentelemään kotonani. Takapihamme oli jaettu kahteen osaan, jotta voisin tehdä siellä töitä. Aloitin hyvin pienestä. Eräs oman salonkinsa myynyt nainen myi minulle joitakin tarvikkeita, jotta pääsin alkuun.

Lopulta pandemia-aikana koitti hetki, jolloin päätimme, että minun on aika ottaa riski ja siirtyä omiin toimitiloihini. Myönnän, että minua pelotti lähteä kotoa. Samalla kuitenkin tajusin, että kotona yritykseni ei voinut enää kasvaa, sillä suurin osa asiakkaistani oli naapureitani ja tuttujani. Onneksi sain tämän mahdollisuuden, joka on johdattanut minut pisteeseen, jossa nyt olen. Opin yhä jatkuvasti uutta.

Erilliseen toimitilaan siirtymisessä ja yritystoiminnan virallistamisessa on toki omat haasteensa, jotka voivat olla suuriakin. Yksi suurimmista haasteistani oli asiakaskunnan rakentaminen. Kauneusalalla on Guatemalassa hyvin paljon epäreilua kilpailua. Jotkut palveluntarjoajat myyvät palvelujaan alhaisemmalla hinnalla, sillä heidän yritystoimintansa ei ole virallista. Onneksi taitojeni ja koulutukseni avulla voin ylläpitää sellaista palvelun tasoa, että kykenen kerryttämään ja säilyttämään oman asiakaskuntani. Ystävällisyyden, tietotaitoni ja erinomaisen palveluni ansiosta salonkini on suhteellisen vakaassa tilassa.

Mieheni ja lapseni ovat tukeneet minua kaikilla mahdollisilla tavoilla, mistä on ollut suuri apu. He ymmärtävät täysin, että yrityksen pyörittäminen vie suuren osan ajastani. Salonkini on auki viikon jokaisena päivänä aamukymmenestä iltakahdeksaan.

Haluan sanoa kaikille naisille, erityisesti yrittäjille, että te pystytte mihin vain ikinä haluatte. Minä aloitin urani omalta takapihaltani. Kun katson ajassa taaksepäin omia lähtökohtiani, tiedän kaiken olevan on mahdollista. Tarvitaan vain päättäväisyyttä, periksiantamattomuutta ja jatkuvaa oppimista.

Naiset työskentelevät epävirallisella sektorilla – esimerkiksi katukauppiaina, kotiapulaisina tai viljelyn kausityöntekijöinä – huomattavasti yleisemmin kuin miehet.

Idea

Työskentely epävirallisella sektorilla, niin sanotulla harmaan talouden alueella, jättää naiset usein työlainsäädännön ja sosiaalietuuksien ulkopuolelle. Näihin lukeutuvat muun muassa eläkkeet, sairausvakuutukset ja palkalliset sairauslomat. Lisäksi naiset työskentelevät usein alhaisemmalla palkalla ja turvattomammissa olosuhteissa. Inter-Culturin hankkeilla vahvistetaan naisten mahdollisuuksia siirtyä virallisille työmarkkinoille, ja saavuttaa näin paremmat työolosuhteet ja oikeudet työntekijöinä.

Karina

Nicaragua

“Ennen tähän seikkailuun ryhtymistä olin omistautunut täysin kotitöille ja perheeni hoitamiselle. Hankkeesta kuultuani sain kuitenkin mahdollisuuden kehittää taitojani maatalouden alalla “, kertoo Baltodanosin yhteisön sydämessä asuva Karina.

Hankkeen käynnistymisen jälkeen Karina on viljellyt muun muassa papaijoita, tomaatteja ja sipuleita. Sato ei tyydytä ainoastaan hänen kotitaloutensa elintarviketarpeita, vaan siitä tulee myös perheen lisätulonlähde Karinan myydessään satonsa muille yhteisön jäsenille. Saaduilla tuotoilla Karina ostaa perheelleen välttämättömiä elintarvikkeita sekä lapsilleen koulutarvikkeita, jotka mahdollistavat lapsille valoisamman tulevaisuuden.

Huertos Familiares -hanke on tarjonnut Karinalle ainutlaatuisen tilaisuuden. Hän uppoutuu joka päivä puutarhansa hoitoon uudella päättäväisyydellä, mielessään selkeä visio vauraammasta tulevaisuudesta.

Karinan unelma toimii esimerkkinä hänen päättäväisyydestään ja pitkäjänteisyydestään. Hän haaveilee päivästä, jolloin perhe voi olla täysin riippuvainen puutarhan sadosta ja tuottaa enemmän ja parempilaatuisia tuotteita, joita hän voi myydä yhteisön jäsenille reiluun hintaan. Tämä auttaisi myös perheen pitämistä yhdessä, koska hänen miehensä voisi silloin jäädä lähelle kotia työskentelemään, mikä vahvistaisi perhesiteitä.

Karinan mukaan jokainen hänen kasvattamansa kasvi ja sato vievät hänet askeleen lähemmäs tavoitteidensa saavuttamista. Hänen tarinansa osoittaa, että päättäväisyydellä, toisten tuella ja oikeilla mahdollisuuksilla voimme tehdä unelmistamme totta.

Idea

Kestävän kehityksen toinen tavoite on: ”Poistaa nälkä, saavuttaa ruokaturva, parantaa ravitsemusta ja edistää kestävää maataloutta.”

Maatalous tarjoaa elinkeinon jopa 40 prosentille maailman väestöstä. Erityisen merkittävä sen rooli kehitysmaiden maaseudun köyhien asukkaille, joille se on suurin tulonlähde. Maailmassa noin joka yhdeksäs, eli 821 miljoonaa ihmistä kärsii aliravitsemuksesta. Samaan aikaan noin neljäsosa maailman ruoasta ei tule syödyksi hävikin takia, joka tapahtuu joko sadonkorjuussa ja varastoinnissa tai ruokaketjun loppupäässä, eli kuljetuksissa tai kotitalouksissa. (YK-liitto)

Mereci

Nicaragua

Nimeni on Mereci Marcela Sanchez, ja olen 23 vuotta vanha. Minulla on kaksi lasta, ja mieheni työskentelee louhoksessa työläisenä. Päivittäiseen elämääni kuuluu lasten ja kodin hoitaminen sekä kasvimaasta huolehtiminen. Kasvatan chilitomaatteja, papaijoita ja tomaatteja. Teen työtäni omistautuneesti koko sydämelläni.

Kun sadonkorjuun aika koittaa, en lopeta, ennen kuin kaikki on valmista. Menen myymään tuotteitani ylpeänä ja kiitollisena. Kotipuutarhahankkeen koulutuksissa opin tekemään herkullisia suolakurkkuja, jotka ovat tuoneet yritykseeni lisäarvoa.

Erityinen tarkoitus kaiken työni takana on tukea perhettäni ja erityisesti vanhinta poikaani Ronaldia, jolla on terveydellisiä haasteita. Ronaldille on tehty kaksi polvileikkausta, ja hänellä on vielä kolme leikkausta edessä luustosairauden vuoksi. Prosessi on ollut vaikea, mutta jokainen tekemäni kauppa tuo helpotusta kuluihimme ja antaa Ronaldille toivoa sekä voimia jatkaa eteenpäin.

Jokainen päivä on haaste, mutta myös tilaisuus osoittaa päättäväisyyttäni ja rakkauttani minulle tärkeitä ihmisiä kohtaan. Minulle jokainen myynti sekä sato ovat voitto. Aion jatkaa unelmointia ja tavoitteideni nostamista korkeammalle. Jokainen hedelmä puutarhassani on todiste siitä, että sitkeys palkitaan.

Idea

Naisten yrittäjyyttä ja viljelystaitoja tukemalla voidaan tukea esimerkiksi kestävän kehityksen tavoitetta kaksi sekä sen alatavoitetta 2.3:

Tuplata vuoteen 2030 mennessä maatalouden tuottavuus ja pienruoantuottajien, erityisesti naisten, alkuperäiskansojen, perheviljelijöiden, paimentolaisten ja kalastajien, tulot esimerkiksi takaamalla yhtäläinen oikeus maahan, muihin tuotantoresursseihin ja -panoksiin, tietoon, rahoituspalveluihin, markkinoihin ja arvonluontimahdollisuuksiin sekä työllistymiseen maatalouden ulkopuolella.

Adriana

El Salvador

Nimeni on Adriana Alexandra Hernández Guerra. Olen 19-vuotias ja kotoisin Chalatenangosta, El Salvadorista. Tällä hetkellä minulla on kaksi projektia, joista ensimmäinen on saattaa kouluni päätökseen. Toinen, pidempiaikainen hankkeeni, on perustaa oma kahvila. Opiskelen kansainvälistä liiketoimintaa. Valitsin tämän tutkinnon, sillä uskon sen voivan auttaa minua saavuttamaan kahvilahaaveeni. Tutkinto opettaa minulle esimerkiksi markkinointia, yrityksen kulurakennetta sekä yrityksen johtamista.

Kuulin Siramasta ensimmäisen kerran serkultani, joka opiskeli täällä. Hän kertoi minulle eri kursseista. Tulin Siramaan aluksi ruoanlaittokurssien perässä, mutta täällä ollessani kiinnostuin enemmän leivonnasta, koska minulla on pieni jälkiruokayritys. Minusta tuntuu hyvältä olla täällä, sillä meille opetetaan monia erilaisia asioita. Tämän lisäksi me oppilaat autamme myös paljon toisiamme silloin, kun meillä on vaikeuksia ymmärtää kaikkea.

Keskuudessamme vallitsee toverillisuus. Rauhan käsityöläiset -ohjelma on ollut miellyttävä kokemus, sillä se on opettanut meitä pääsemään ylittämään esteitä polullamme ja jatkamaan aina eteenpäin. Olemme oppineet teknisen osaamisen lisäksi esimerkiksi käsittelemään omia tunteitamme ja kohtaamaan haasteita.

Elämäni haasteet liittyvät lähinnä taloudelliseen tilanteeseeni. Vaikka meillä kaikilla on unelmia, emme kaikki pysty toteuttamaan niitä taloudellisen tilanteen vuoksi. Tämä on haaste, jonka monet kohtaavat. Uskon kuitenkin, että kunhan jatkamme rohkeasti eteenpäin, pääsemme kyllä tavoitteisiimme.

Idea

Onko sinulla joitain haaveita, joita et voi vielä saavuttaa taloudellisen tilanteen tai muiden haasteiden takia? Mistä lähteistä olet itse saanut rahallista tai muuta tukea esimerkiksi opiskeluun liittyvien tavoitteiden saavuttamiseen?

”Overcoming poverty is not a gesture of charity. It is an act of justice. It is the protection of a fundamental human right, the right to dignity and a decent life.”

– Nelson Mandela

”Empathy is the art of putting yourself in someone else’s shoes and walking alongside them, even if the path is unfamiliar or challenging.”

– Sheryl Sandberg,
Option B: Facing Adversity, Building Resilience, and Finding Joy
(2017)

Tule mukaan rakentamaan tasa-arvoisempaa tulevaisuutta!

Kuinka voit auttaa:

1. Tee lahjoitus:
Tue naisyrittäjiä rakentamaan entistä parempia yrityksiä Väli-Amerikassa. Lahjoituksesi
käytetään suoraan yrittäjien tukemiseen ja pienelläkin summalla on suuri vaikutus naisten elämään.

Voit lahjoittaa tilinumeroon: FI76 1544 3000 2277 56

Kiitos kun rakennat muutosta kanssamme!

2. Osoita tukesi sosiaalisessa mediassa:
Liity kampanjaamme ja kerro oma tarinasi syrjinnän voittamisesta tunnisteella #kuviamuutoksesta
Voit myös lisätä @inter-cultur ja @studentunionjamko mukaan tarinaasi.

Kiitos, että
tutustuit tarinoihimme.